Ο Τρομοϊός - Δάρδαλης Γεώργιος

 

Ο φόβος του Ιού

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που μας προστατεύει, μας κρατάει ζωντανούς, προάγει την επιβίωση μας. Αν δεν φοβόμασταν όταν διασχίζαμε τον δρόμο οι αισθήσεις μας θα υπολειτουργούσαν με αποτέλεσμα να κινδυνεύαμε από τα οχήματα. Το νευρικό μας σύστημα έχει φροντίσει για την ασφάλεια μας και έτσι μας κρατάει σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε τυχόν κινδύνους.

Αν τώρα με τον Κορονοϊό δεν υπήρχε φόβος δεν θα υπήρχαν οι απαραίτητες προφυλάξεις οπότε πιστεύω ότι πρέπει να ακούσουμε τι έχει να μας πει ο φόβος. Άνθρωποι που αψηφούν τον κίνδυνο τζογάρουν ακόμα και με την ίδια τους την ζωή, παίρνουν ρίσκα, ουσίες, κάνουν έρωτα χωρίς προφυλάξεις κ.τ.λ.

Ακούστε τον φόβο αλλά μην τον θρέφετε!

Κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν έντονο άγχος υγείας και αυτοί δοκιμάζονται περισσότερο από ποτέ τώρα. Στην τηλεόραση και στα social media μετράνε αριθμητικά νεκρούς ανά περιοχή, καλλιεργούν ένα κλίμα τρόμου, σκέτος ψυχολογικός πόλεμος.

Το άγχος του βιοπορισμού έχει επίσης ενισχυθεί λόγω της καραντίνας και της παύσης εργασίας. Τα έξοδα και οι λογαριασμοί τρέχουν.

Τι μπορώ να κάνω;

Μείνε στο εδώ και τώρα!

Αν πιάσεις τον εαυτό σου να είναι αγχωμένος ή φοβισμένος, άρχισε να παρατηρείς την ανάσα σου καθώς ανεβοκατεβαίνει. Να αναπνέεις από την κοιλιά. Μετά από πέντε λεπτά θα έχεις ηρεμήσει αρκετά.

 Κάνε ένα ωραίο χλιαρό μπάνιο που χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και νιώσε το νερό, την θερμοκρασία του, μπορείς να διαβάσεις ένα ωραίο βιβλίο, να διαβάσεις ανέκδοτα, να δεις αστεία βίντεο, να πέσεις στο πάτωμα να παίξεις με τα παιδιά σου και το κατοικίδιο σου.

Μπορείς ακόμη, να ακούσεις μουσική, να παίξεις κανένα videogame, να διαλογιστείς, να δεις καμία κωμωδία, να γελάσεις με την ψυχή σου, να κρατήσεις επαφή με τους φίλους σου και τους συγγενείς σου στα social media, να μαγειρέψεις, να βάψεις το σπίτι σου και να ασχοληθείς με την διακόσμηση του, να μαστορέψεις.

Αμφισβήτησε τις αγχογόνες-φοβογόνες σκέψεις!

Ο νους κάνει σενάρια, δεν έχει σημασία τόσο το τι σκέφτεσαι αλλά το πόσο πιστεύεις τις σκέψεις σου; Αναρωτήσου, μήπως φέρνω την καταστροφή; Πως είμαι τόσο σίγουρος/η ότι οι σκέψεις μου ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κ ότι θα συμβεί αυτό που σκέφτομαι; Πόσο τοις εκατό πιστεύω αυτές τις σκέψεις; Μήπως γενικεύω; Μήπως βγάζω βιαστικά συμπεράσματα; Τι αποδείξεις έχω ότι θα συμβεί αυτό που σκέφτομαι;

Οφείλουμε να πράξουμε με υπευθυνότητα και να τηρήσουμε τις ιατρικές οδηγίες προστατεύοντας τον εαυτό μας αλλά κυρίως τους αγαπημένους μας που βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες.

Οφείλουμε επίσης να είμαστε ψύχραιμοι και να φροντίσουμε και την ψυχική μας υγεία!

Μπόρα είναι θα περάσει!

Μέχρι να ζούμε δεν πεθαίνουμε!

Ας είμαστε υπεύθυνοι και ψύχραιμοι!

 

Δάρδαλης Γεώργιος

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

Χατζημιχάλη Γιάνναρη 35 Ρέθυμνο

Κιν: 6970833831