Σχέση και Γάμος 

Στην εποχή μας οι σχέσεις δοκιμάζονται όλο και περισσότερο. Διακοπή μίας φιλίας, διαζύγιο, προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις κ.τ.λ είναι συχνά φαινόμενα. Σε ότι αφορά τα ζευγάρια, τα διαταραγμένα συναισθήματα δεν προκύπτουν από τους κακούς χειρισμούς του ενός συντρόφου ή από άλλα γεγονότα, αλλά από τις απόψεις που έχει ο ένας σύντροφος για τις πράξεις του άλλου.

Οι διαταραγμένοι γάμοι είναι αποτέλεσμα μη ορθολογικών πεποιθήσεων που μπορεί να έχει ο ένας ή και οι δύο σύζυγοι. Οι μη ρεαλιστικές και απαιτητικές προσδοκίες προκαλούν απογοήτευση και ματαίωση στους συντρόφους. Αυτές οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες μπορούν να διαβρώσουν την σχέση.

Οι βασικές πεποιθήσεις σχετικά με τις σχέσεις και την αλληλεπίδραση που έχει το ζευγάρι μαθαίνονται νωρίς στην ζωή του ατόμου από τους γονείς, από τις πρώιμες εμπειρίες συνεύρεσης, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.τ.λ. Το κάθε άτομο υποθέτει μέσα από τις μη ορθολογικές πεποιθήσεις για το πως θα πρεπε να είναι τα πράγματα, πως θα πρεπε να είναι ο σύντροφος.

Οι αυτόματες σκέψεις που κάνει ο καθένας στην σχέση μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Πολλά ζευγάρια πιστεύουν λανθασμένα ότι η αγάπη εμφανίζεται αυθόρμητα μεταξύ δύο ατόμων και διαρκεί για πάντα χωρίς προσπάθεια ή ότι η σχέση χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανοποίηση.

Κατά την γνωστική προσέγγιση οι πεποιθήσεις χαρακτηρίζονται ως ισσοροπημένες αν βασίζονται σε αποδείξεις. Οι εσφαλμένες πεποιθήσεις από την άλλη, βασίζονται σε παραπληροφόρηση ή λανθασμένο τρόπο σκέψης. Μία διαστρεβλωμένη πεποίθηση για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η εξής «Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι» χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτήν την πεποίθηση.

Μπορεί ο/η σύντροφος να γενικεύει  με αποτέλεσμα για παράδειγμα να σκέφτεται «πάντα με μειώνει ο/η σύντροφος, ποτέ δεν με σκέφτεται κ.τ.λ» Μία μη διαστρεβλωμένη πεποίθηση θα μπορούσε να εκφραστεί ως εξής « Οι άνδρες μοιάζουν μεταξύ τους σε πολλά σημεία αλλά ο καθένας είναι μοναδικός.

Αυτό που βοηθάει πραγματικά τις σχέσεις και τον γάμο είναι η επανεξέταση που στηρίζεται σε αποδείξεις και ο εναλλακτικός τρόπος ερμηνείας των υποθέσεων που κάνει το κάθε άτομο.

Για παράδειγμα. ο Γιάννης μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι και να είναι λιγομίλητος. Αν π.χ η Κατερίνα σκεφτεί ότι ο Γιάννης δεν την αγαπάει και δεν νοιάζεται για το πως πέρασε την μέρα της μπορεί να λυπηθεί, να θυμώσει και να επιτεθεί στον Γιάννη κατηγορώντας τον ότι είναι π.χ αδιάφορος. Αν πάλι ερμηνεύσει την συμπεριφορά του Γιάννη καλοπροαίρετα και σκεφτεί ότι μάλλον είναι πολύ κουρασμένος, ούτε θα λυπηθεί ούτε και θα θυμώσει αλλά αντιθέτως μπορεί να δείξει ενδιαφέρον.

Latest comments

28.03 | 07:20

Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνεργασία ,οι γνώσεις σου και η κατάρτιση σου είναι σε υψηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με την αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικο !!!

20.12 | 15:27

Ένας πολύ καλός ψυχοθεραπευτής που προσεγγίζει στοχευμένα, καθοδηγεί με τις γνωσεις του και σου δίνει τα εργαλέια για να ανακαλύπτεις και ναδιαχειριζεσαι την πηγη των προβλημάτων σου. Με βοηθάει πολύ.

15.11 | 02:19

RIGHT !!!!

25.09 | 23:08

Βρισκόμουν σε μια άθλια ψυχολογική κατάσταση , αυτός ο άνθρωπος με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλα βρίσκονται μέσα μας. Από εκεί ξεκινούν. Και έτσι, βρήκα το χαμένο μου χαμόγελο.