Ο θυμός

Σήμερα επέλεξα να γράψω ένα πρώτο μικρό άρθρο για τον θυμό καθώς παρατηρώ ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι που με επισκέπτονται αντιμετωπίζουν θέματα θυμού. Έτσι, ελπίζω αυτό το άρθρο να βοηθήσει στην βαθύτερη κατανόηση του θυμού, στην διαχείριση του καθώς και στην βελτίωση της επικοινωνίας.

Για αυτόν έγιναν πόλεμοι, διαζύγια, φιλίες τερματίστηκαν, άνθρωποι σκοτώθηκαν και ποδοπατήθηκαν. Παιδιά, γυναίκες, άντρες κακοποιούνται από  το περιβάλλον τους. Καθημερινό φαινόμενο όπου και να κοιτάξεις, στον δρόμο, στην δουλειά, στο σπίτι.

Ανέλαβε την ευθύνη των συναισθημάτων σου!

Σ έχω δει πολλές φορές να κατηγορείς τους άλλους για τα ίδια σου τα συναισθήματα, να λες μα με θυμώνουν. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που μας θυμώνει δεν είναι η συμπεριφορά του άλλου αλλά ο τρόπος που ερμηνεύουμε αυτήν την συμπεριφορά. Ο θυμός μας δεν εξαρτάται από τους άλλους αλλά από εμάς τους ίδιους. Για παράδειγμα, ένας προϊστάμενος φωνάζει τους υφισταμένους του και τους λέει πως πρέπει να κάτσουν μία ώρα υπερωρία κάθε μέρα για μία εβδομάδα επειδή αυξήθηκε η δουλειά.

Ο Κώστας θυμώνει σκεπτόμενος ότι δεν σέβεται το ωράριο εργασίας τους. Ο Γιάννης όμως αντιθέτως δεν θυμώνει καθώς σκέφτεται πως είναι μία καλή ευκαιρία να μαζέψει χρήματα ώστε να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας του. Αρα δεν είναι η συμπεριφορά του προϊστάμενου αλλά ο τρόπος που ερμηνεύουν αυτήν την συμπεριφορά.

Ξέσπασμα θυμού

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα όπως όλα τα άλλα. Είναι εκεί για να σε προειδοποιήσει οτι κάτι δεν πάει καλά, ότι υπάρχει κίνδυνος. Ο θυμός δεν είναι ένα προβληματικό συναίσθημα, προβληματικά είναι τα ξεσπάσματα θυμού, οι φωνές, οι κατηγορίες, οι απειλές, ο ξυλοδαρμός κ.τ.λ.

Να εκφράζεις τον θυμό σου

Πες θύμωσα, συζήτησε για τους λόγους που θύμωσες αφού έχεις ηρεμήσει. Μην ανοίγεις το στόμα σου πάνω στον θυμό σου. Σίγουρα θα πεις πράγματα που θα μετανιώσεις.

Δες τι υπάρχει κάτω από τον θυμό σου

Κάτω από την επιφάνεια του θυμού κρύβονται πολύ καλά άλλα συναισθήματα όπως θλίψη, ενοχή, ντροπή, ζήλια, απογοήτευση, απελπισία, φόβος, αίσθημα ανικανότητας ή κατωτερότητας.

Παρατήρησε το σώμα σου

Μάθε να παρατηρείς τα προειδοποιητικά σημάδια του θυμού, τα καμπανάκια στο σώμα σου, πχ κοκκίνισμα, πρήξιμο κ.τ.λ ώστε να προλάβεις την έκρηξη.

Διαχείριση θυμού

Τι μπορείς να κάνεις βραχυπρόθεσμα; Αρχικά απομακρύνσου απο το πρόσωπο που σε θύμωσε. Πήγαινε μια βόλτα ή αν είσαι σπίτι άλλαξε δωμάτιο. Πάρε αργές και βαθιές αναπνοές. Μέτρα αργά μέχρι το δέκα. Πες καθησυχαστικές φράσεις στον εαυτό σου. Βγάλε αλλού την ενέργεια του θυμού, πχ εκτονώσου στο γυμναστήριο. Μακροπρόθεσμα θα βοηθηθείς μόλις γνωρίσεις τις βαθύτερες αιτίες του θυμού σου. Θα αναφερθώ σε αυτές σε επόμενο άρθρο.

Latest comments

28.03 | 07:20

Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνεργασία ,οι γνώσεις σου και η κατάρτιση σου είναι σε υψηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με την αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικο !!!

20.12 | 15:27

Ένας πολύ καλός ψυχοθεραπευτής που προσεγγίζει στοχευμένα, καθοδηγεί με τις γνωσεις του και σου δίνει τα εργαλέια για να ανακαλύπτεις και ναδιαχειριζεσαι την πηγη των προβλημάτων σου. Με βοηθάει πολύ.

15.11 | 02:19

RIGHT !!!!

25.09 | 23:08

Βρισκόμουν σε μια άθλια ψυχολογική κατάσταση , αυτός ο άνθρωπος με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλα βρίσκονται μέσα μας. Από εκεί ξεκινούν. Και έτσι, βρήκα το χαμένο μου χαμόγελο.