Ιδεοψυχαναγκαστική προσωπικότητα

Το 1% περίπου του πληθυσμού και γύρω στο 10% των ψυχιατρικών ασθενών ιδιαίτερα αυτών που πάσχουν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές, έχουν ιδεοψυχαναγκαστική προσωπικότητα και είναι συχνότερη στους άνδρες. Αυτό που χαρακτηρίζει την ιδεοψυχαναγκαστική προσωπικότητα είναι η υπερβολική προσπάθεια για έλεγχο.

Εχουν την ανάγκη να ελέγχουν τους γύρω τους, να ελέγχουν τις ίδιες τους τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους. Δεν νιώθουν ασφάλεια και έτσι προσπαθούν να καταστήσουν τον εξωτερικό κόσμο προβλέψιμο. Φοβούνται τις ορμές τους και αποφεύγουν την ελεύθερη συναισθηματική έκφραση. Ασχολούνται εντονα  με λεπτομέρειες και δίνουν μεγάλη προσοχή σε κανόνες και διαδικασίες.

Οι ιδεοληπτικές προσωπικότητες συχνά δημιουργούν τις δικές τους λεπτομερείς λίστες συμπτωμάτων. Επαναλαμβάνουν τις πράξεις τους και τις ελέγχουν συνεχώς για λάθη, παρά την δυσκολία και την ενόχληση που προκύπτει από αυτήν την συμπεριφορά. Ως αποτέλεσμα η συμπεριφορά τους είναι συχνά αναποτελεσματική. Είναι ιδιαίτερα τελειοθηρικά άτομα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία να τελειώσουν μία δουλειά στην ώρα της. Η αγωνία για τελειότητα και τάξη λειτουργούν εις βάρος άλλων πλευρών της ζωής τους.

Οργάνωση, τάξη, τελειομανία, έμφαση στις λεπτομέρειες, μεγάλη σημασία σε κανόνες είναι πολύ συχνά. Τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να πάνε διακοπές και δεν απολαμβάνουν τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου τις οποίες θεωρούν χάσιμο χρόνου. Η ισχυρογνωμοσύνη και η ανάγκη τους να γίνονται όλα με το δικό τους τρόπο επικρατούν.

Ετσι θέλουν οι άλλοι να υποτάσσονται στον τρόπο με τον οποίο αυτοί δουλεύουν. Η αναποφασιστικότητα και η αμφιβολία είναι επίσης στοιχεία της προσωπικότητας τους. Είναι ιδιαίτερα ευσυνείδητα και άκαμπτα άτομα. Ο σεβασμός στην εξουσία και στους κανόνες είναι ακόμη ένα στοιχείο τους. Είναι απόλυτοι σε ζητήματα ηθικής, δεοντολογίας και αξιών.

Συνήθως είναι φυλάργυροι και ζουν σε συνθήκες πολύ κάτω από τις οικονομικές τους δυνατότητες. Δυσκολεύονται να πετάξουν φθαρμένα ή άχρηστα αντικείμενα χωρίς να έχουν καμία συναισθηματική αξία. Η αίσθηση του χιούμορ απουσιάζει.Το συναίσθημα τους είναι περιορισμένο. Δεν γελούν ούτε κλαίνε και αισθάνονται άβολα κοντά σε ανθρώπους που εκφράζονται συναισθηματικά.

Η διάθεση τους φαίνεται αγχώδης ή καταθλιπτική. Λατρεύουν την καθαριότητα και την ομοιομορφία και μισούν τις αλλαγές και την δημιουργικότητα. Δεν ασχολούνται με τις τέχνες και αποφεύγουν τις συγκινήσεις. Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να αλλάξει την προσωπικότητα του ατόμου προς μία υγιή κατεύθυνση.

Latest comments

28.03 | 07:20

Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνεργασία ,οι γνώσεις σου και η κατάρτιση σου είναι σε υψηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με την αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικο !!!

20.12 | 15:27

Ένας πολύ καλός ψυχοθεραπευτής που προσεγγίζει στοχευμένα, καθοδηγεί με τις γνωσεις του και σου δίνει τα εργαλέια για να ανακαλύπτεις και ναδιαχειριζεσαι την πηγη των προβλημάτων σου. Με βοηθάει πολύ.

15.11 | 02:19

RIGHT !!!!

25.09 | 23:08

Βρισκόμουν σε μια άθλια ψυχολογική κατάσταση , αυτός ο άνθρωπος με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλα βρίσκονται μέσα μας. Από εκεί ξεκινούν. Και έτσι, βρήκα το χαμένο μου χαμόγελο.