Η Γνωσιακή ψυχοθεραπεία

Η κεντρική ιδέα της Γνωσιακής ψυχοθεραπείας προέρχεται από την βαθυστόχαστη παρατήρηση του Καρτέσιου "Σκέφτομαι άρα υπάρχω". Το περιεχόμενο των σκέψεων μας ασκεί μεγάλη επίδραση στα συναισθήματα μας. Η Γνωστική ψυχοθεραπεία βασίζεται στην αρχή ότι ορισμένα είδη σκέψεων που κάνουν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους, για παράδειγμα εάν είναι αγαπητοί, επιθυμητοί, παραγκωνισμένοι, βαρετοί, ασκούν μεγάλη επίδραση στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

Εάν αισθανόμαστε ότι δεν μας αγαπούν, θα βλέπουμε τον κόσμο ως ένα μέρος δίχως αγάπη και έτσι καθημερινά, η σκέψη μας ότι δεν μας αγαπούν θα επιβεβαιώνεται. Αυτές οι σκέψεις ονομάζονται αυτόματες γιατί λειτουργούν στο περιθώριο της συνείδησης με την μορφή "εσωτερικού διαλόγου". Εάν αυτές οι σκέψεις, εντοπιστούν και αποκαλυφθούν αρχίζει να αλλάζει και η ψυχολογική κατάσταση που συντηρείται από αυτές (άγχος, κατάθλιψη κ.τ.λ). Αυτή η μορφή θεραπείας ονομάζεται "Γνωστική" επειδή αποσκοπεί κυρίως στην αλλαγή των σκέψεων για τον εαυτό, τον κόσμο και το μέλλον.

Τα θετικά της Γνωσιακής

Ενα από τα πλέον θετικά χαρακτηριστικά της Γνωστικής θεραπείας είναι ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση των γνωστικών παραμορφώσεων που διαστρεβλώνουν με αρνητικό τρόπο την πραγματικότητα προκαλώντας κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, φοβίες και λοιπά προβλήματα. Μπορούν να εντοπιστούν από τον ίδιο τον θεραπευόμενο σε σύντομο χρονικό διάστημα με την καθοδήγηση του θεραπευτή.

Που απευθύνεται

Σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό "Cognitive Therapy and research" η Γνωσιακή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική σε θεραπευόμενους διαφόρων επιπέδων μόρφωσης και εισοδήματος. Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι ευκατάστατος, άπορος, υψηλού ή μέσου διανοητικού βεληνεκούς, ηλικιωμένος ή νέος, η εφαρμογή της γνωσιακής ψυχοθεραπείας σπάει τον φαύλο κύκλο των νοσηρών (και παράλογων) σκέψεων και στάσεων που δημιουργούν ψυχολογικά συμπτώματα τα οποία ασκούν εντυπωσιακή επίδραση στο πως κάποιος τελικά νιώθει.

Είναι συνεργατική θεραπεία

Η Γνωσιακή θεραπεία εστιάζει στην συνεργασία, αναθέτοντας στον θεραπευόμενο κατ οίκον εργασία, η οποία συζητιέται και αναλύεται σε κάθε συνεδρία.

Είναι αποτελεσματική;

Η αποτελεσματικότητα της Γνωστικής ψυχοθεραπείας έχει αποδειχθεί σε αμέτρητες έγκυρες έρευνες, γεγονός που προσφέρει επιβεβαίωση της θεωρίας σύμφωνα με την οποία οι σκέψεις βρίσκονται πίσω από τις νευρωτικές διαταραχές, αλλά παίζουν επίσης ρόλο στην συντήρηση τους.

Δάρδαλης Γεώργιος

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

Χατζημιχάλη Γιάνναρη 35 

τηλ: 6970833831