Κοινωνική Φοβία 

Ποιος από εμάς δεν έχει βιώσει άγχος όταν πρόκειται να αξιολογηθούμε; (πρώτα ραντεβού, συνέντευξη για εργασία, δεσμοί κ.τ.λ). Για έναν άνθρωπο με κοινωνική φοβία όμως το άγχος του φτάνει σε τέτοια επίπεδα που είναι ανυπόφορο.

Το άτομο αυτό φοβάται ότι οι άλλοι το παρατηρούν εξονυχιστικά και το επικρίνουν. Στην ουσία έχουν αρνητική άποψη για τους εαυτούς τους και πιστεύουν ότι οι άλλοι τους βλέπουν όπως βλέπουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους.

Για να μειώσουν το άγχος τους, αποφεύγουν καταστάσεις που το πυροδοτεί. Αυτό με τη σειρά του διαιωνίζει την φοβία. Πολλά από αυτά τα άτομα είναι αυτοκριτικά και τελειομανείς. Ολη τους η ενέργεια καταναλώνεται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να φροντίζουν να μειώνουν την κριτική που δέχονται από τους άλλους. Προσπαθούν να είναι τέλειοι σε ότι κάνουν.

Βιώνουν σωματικά συμπτώματα όπως ξηροστομία, τρόμο, ταχυκαρδία, κοκκίνισμα από ντροπή ή εφίδρωση. Το άτομο με κοινωνική φοβία πιστεύει πως τα παραπάνω συμπτώματα θα τα δουν οι άλλοι και θα το χαρακτηρίσουν ως ανίκανο, ευάλωτο, ανεπαρκές, ελαττωματικό κ.α. Η λειτουργικότητα τους περιορίζεται σημαντικά.

Δυσκολεύονται να κάνουν ρομαντικές και άλλες σχέσεις, διακόπτουν πρόωρα την μόρφωση τους ή επιλέγουν καριέρες κατώτερες των ικανοτήτων τους για να αποφύγουν τις κοινωνικές απαιτήσεις όπως δημόσιες εμφανίσεις, παρουσιάσεις κ.α. Οι γυναίκες φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες. Σπάνια όσοι υποφέρουν από κοινωνική φοβία αναζητούν θεραπεία πριν από τα 30 περίπου έτη και κάποιοι δεν αναζητούν καθόλου θεραπεία καθ όλη την διάρκεια της ζωής τους.

Γνωσιακή-Συμπεριφορική θεραπεία της κοινωνικής φοβίας

Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία χρησιμοποιεί την τεχνική της έκθεσης στην οποία εκθέτει τα άτομα σε αυτό ακριβώς που φοβούνται. Συνήθως αρχικά η έκθεση γίνεται στην φαντασία του ατόμου, δηλαδή του ζητάτε να φανταστεί την κατάσταση που το αγχώνει/φοβίζει έτσι ώστε να απευαισθητοποιηθεί το συναίσθημα σταδιακά. Στην συνέχεια εκτείθεται στην πράξη σταδιακά σε ότι φοβάται, όπως για παράδειγμα σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δημόσιες παρουσιάσεις κ.τ.λ. Κάτι άλλο που επιχειρείτε στην γνωσιακή ψυχοθεραπεία είναι η αναδόμηση σκέψεων, πεποιθήσεων και ερμηνειών.

Τα άτομα αυτά όπως προανέφερα είναι ιδιαίτερα επικριτικά και αυστηρά με τον εαυτό τους και τελεομανείς. Ετσι η θεραπεία εστιάζει στο να μετριάσει την τελειομανία τους και να αποδεχτούν τον εαυτό τους όπως είναι. Επιχειρείται η αλλαγή των πεποιθήσεων τους για τον εαυτό τους και για τους άλλους. Ετσι αλλάζει η αρνητική άποψη που έχει το άτομο για τον εαυτό του και για τις προθέσεις των άλλων που πιστεύει πως το εξετάζουν εξονυχιστικά και το επικρίνουν. Εκπαιδεύεται στην αυτοπαρατήρηση των αρνητικών σκέψεων που κάνει ενώ βρίσκεται κάτω από ψυχολογική πίεση, στα συναισθήματα που βιώνει και εκπαιδεύεται καθώς και στις αναπνοές, χαλάρωση. Συχνά η ψυχοθεραπεία εστιάζει στο να εκπαιδεύσει το άτομο σε κοινωνικές δεξιότητες στις οποίες φαίνεται να υστερεί.

Latest comments

28.03 | 07:20

Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνεργασία ,οι γνώσεις σου και η κατάρτιση σου είναι σε υψηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με την αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικο !!!

20.12 | 15:27

Ένας πολύ καλός ψυχοθεραπευτής που προσεγγίζει στοχευμένα, καθοδηγεί με τις γνωσεις του και σου δίνει τα εργαλέια για να ανακαλύπτεις και ναδιαχειριζεσαι την πηγη των προβλημάτων σου. Με βοηθάει πολύ.

15.11 | 02:19

RIGHT !!!!

25.09 | 23:08

Βρισκόμουν σε μια άθλια ψυχολογική κατάσταση , αυτός ο άνθρωπος με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλα βρίσκονται μέσα μας. Από εκεί ξεκινούν. Και έτσι, βρήκα το χαμένο μου χαμόγελο.